Oldalak

2010. február 12., péntek

Sárkányok és királylányok - előadás és szeminárium

Dátum: 2010. április 10. szombat, 16:00
Helyszín: Budapest, az Új Akropolisz Központja, VIII. Rigó u. 6-8.
A lovag legyőzi a sárkányt
Szimbólumok a varázsmesékben 1. rész
A mesékkel kapcsolatos legsarkalatosabb kérdésnek a mesemondást és a mesék eljátszását tekintjük. Ezek a mesék világának legfontosabb eseményei. A varázsmesék hőse a királylányt keresve megküzd a sárkánnyal. Hogy viszonyulnak ők hárman egymáshoz? Mi a szimbolikus jelentésük? A mesejáték során mire kell figyelnünk, ha a sárkány bőrébe bújunk?
A sárkány elrabolja a királylányt és fogva tartja... Ezzel a természete szerint egymástól távol álló két véglet így természetellenes közelségbe kerül. Megbomlik a harmónia, és ezzel megteremtődik a lehetősége, hogy megjelenjen az, aki helyreállítja, mert a mesében, ahogy a természetben is, mindig helyreáll a rend. Az új rend viszont nem a régi. Valami megváltozott. A hős nem az eredeti állapotokat állítja vissza, hanem egy megújult, jobb világ alapjait teremti meg.
A harc a sárkány ellen zajlik a királylányért. Ők ketten testesítik meg a mese két szélső pólusát, köztük teremtődik meg az a feszültség, amely a hőst cselekvésre készteti. De mi történik közben a királylánnyal a sárkány várában? Mit is akar valójában a gonosz bestia? Milyen módszerekkel lehet legyőzni?

A három archetipikus küzdelmet három mesén keresztül vizsgáljuk: Fehérlófia, Rübezhal, Király fia Fjorentinosz.

A hős segítőtársai valójában a hős képességeinek, erényeinek megszemélyesítői. De a mese vizsgálható úgy is, mint az egy személyen belül zajló indíttatások közötti feszültségek megjelenése és a belső béke keresése, meglelése. Mit jelent ekkor a királylány? Hol lakik a belső sárkány? Kinek felel meg az útnak indító és a varázslatos adományozó?

És mi történik mindeközben a mesemondóval?
Az előadás és szeminárium során azzal is foglalkozunk, hogy az előbbi kérdéseknek a megválaszolása hogyan segíti a szülőt és a pedagógust nevelői munkájában. Mi segíti a felnőttet abban, hogy saját hőstörténetében is győzedelmeskedjen? Hogyan tud a nevelés, mesemondás és mesejáték során megújult világot teremteni önmagában, új lehetőségekkel, új inspirációval telítődni...

A szemináriumon lehetőség nyílik a különböző tanulmányozási módok megismerésére és gyakorlására is.

A kurzus második előadása: A varázsmesék táltos hősei, 2010. április 17.
Előadó: Apáti János és az Új Akropolisz pedagógiai kutatócsoportja
Belépődíj: 600 Ft, diákoknak és munkanélkülieknek 500 Ft